Nikotiinipussit netistä – mistä ja kuinka se käy

Nikotiinipusseista on tullut Suomen suosituin itsehoitolääke tupakoinnin lopettamiseen. Hittituotteeksi nousseet pussit ovat osoittautuneet helpoksi tavaksi päästä kokonaan irti nikotiinista. Pienet valkeat pussit ovat itse asiassa jopa päässet suomalaisten lääketuotteiden listalle.

Mutta mitä ihmettä nikotiinipussit oikein ovat ja mistä niitä saa? Ovatko ne laillisia ja mitä ne oikein sisältävät? Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken tarvittavan siihen, mistä kannattaa nikotiinipussit netistä tilata!

Mitä nikotiinipussit ovat?

Helposti ja yksinkertaisesti nikotiinipussit ovat nuuskaa ilman tupakkaa. Nämä pienet, valkoiset ja valmiiksi annostellut pussit ovat ulkoisesti hyvin samannäköisä nuuskan kanssa, mutta ne eivät sisällä ollenkaan tupakkaa. Tämän vuoksi lain mukaan nikotiinipussit eivät lukeudu nuuskatuotteiksi, vaan ne ovat nikotiini- ja lääketuotteita. Vaikka kyseessä on pelkkä luokitus, on sillä merkitystä kun puhutan osto- ja myyntirajoituksista. Kerromme niistä kuitenkin vielä lisää myöhemmin tässä artikkelissa.

Nuuskan tapaan nikotiinipusseja myydään pyöreissä rasioissa, joiden kannessa on oma erillinen rasia käytetyille pusseille. Nikotiinipusseja käytetään nuuskan tapaan. Niidenkin vaikuttava aine on nikotiini. Ylähuulen alle asetettava annospussi erittää nikotiinia suun limakalvojen kautta kehoon. Käytön jälkeen pussit voi viedä sekajätteeseen.

Tuotetta voi käyttää itsehoitolääkkeenä tai viihdekäytössä. Pääsääntöisesti pusseja käytetään lääkkeenä tupakasta tai nuuskasta irtautumiseen. Nikotiinipusseja on valmistettu useaa eri makua, jotta kaikille löytynee jokin pussi, joka sopii omaan makuun

Seuraavassa kappaleessa kerromme, mitä eroa on nikotiinipusseilla ja ruotsalaisella nuuskalla!

Nuuskan ja nikotiinipussien erot

Kuten yllä annoimme ymmärtää, nikotiinipussit ovat nuuskan kaltainen tuote, jossa ei kuitenkaan ole yhtään tupakkaa. Nikotiinipussien vaikuttava aine on nikotiini, joka on synteettistä tai tupakkajohdannainen, mutta varsinaista tupakkaa siinä ei ole. Tämän vuoksi pussit ovat valkoisia, toisin kuin nuuska. EU:n lainsäädännön mukaan vain Ruotsi saa myydä nuuskaa, mutta koska nikotiinipussit eivät ole nuuskaa, niitä saa myydä myös muissa maissa.

Yleensä nikotiinipusseja myydään pienissä kiekoissa, jotka sisältävä 20 kpl pusseja. Nikotiinipussit ovat perinteisiä nuuskapusseja pienempiä ja näin ollen ne on myös vaikeampi huomata käytettäessä. Muita eroja ruotsalaiseen nuuskaan on sisällön ja koon lisäksi koostumus. Pussit erittävät nikotiinia ja makua nuuskaa hitaammin ja tämän vuoksi vaikutus on pidempikestoisempaa. Pussit säilyvät hyvin huoneenlämmössä toisin kuin perinteinen nuuska.

Nuuskan käytöllä on Ruotsissa pitkät perinteet. Nikotiinipussit tulivat markkinoille vuonna 2018 ja saivat lämpimän vastaanoton käyttäjien keskuudessa. Pitkäaikaisen käytön terveysvaikutuksista ei ole vielä tarkkaa tietoa, sillä tuote on suhteellisen uusi.

Voiko tupakoinnin lopettaa nikotiinipussien avulla? Tästä lisää seuraavassa kappaleessa.

Tupakoinnin lopettaminen nikotiinipussien avulla

Tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa. Nikotiinipusseja voit käyttää itsehoitolääkkeenä ilman reseptiä. Pussien avulla voi helpottaa nikotiinin vieroitusoireita.

Itsehoitolääkkeeksi määritellyt nikotiinipussit tukevat tupakoinnin lopettamista. Netissä olevien kauppojen suurin yksittäinen asiakaskunta onkin juuri tupakasta irti haluavat. Nikotiinipussit on tarkoitettu tupakanpolton asteittaiseen lopettamiseen pikkuhiljaa vähentäen nikotiinin määrää ja käyttöväliä. Norjassa nikotiinipusseilla onkin vahva asema lopettamisen tukikeinona.

Nikotiinipussit ovat hyvä tapa lopettaa tupakointi. Muista kuitenkin, että nikotiinipussit ovat vain apukeino tupakoimisen lopettamiseen, eivätkä jatkuvaan käyttöön tarkoitettu päihde. Nikotiinipussit eivät haise, eivät värjää sormia keltaiseksi, eivätkä tuhoa keuhkoja ja ne auttavat nikotiinin vieroitusoireisiin.

Nikotiinipussien käyttö kasvoi suuresti korona-aikana. Lue lisää seuraavasta kappaleesta!

Koronapandemia ja nikotiinipussit

Suomeen on tuotu nuuskaa Ruotsinlaivoilta tai rajan yli Haaparannasta sekä Venäjältä. 2020 korona laittoi maiden rajat kiinni. Tämä aiheutti sen, että Suomessa nuuskan hinta nousi katukaupassa.

Nikotiinipussien kysyntä kasvoi tästä syystä ja käyttäjät ottivat nikotiinipussit omakseen. Niitä voi tilata eri verkkokaupoista helposti kotiovelle tai lähimpään postiin. Se on laillista, kunhan olet täysi-ikäinen ja seuraat Tullin määräyksiä. Nikotiinipussit ovatkin nousseet Suomessa suosituimmaksi itsehoitolääkkeeksi.

Suomen laki ja nikotiinipussit

Suomen laissa nikotiinipusseja kohdellaan lääkeainelain mukaan. Maahantuonti omaan käyttöön on laillista niin kuin myös nikotiinipussien tilaaminen. Siihenkin liittyy joitakin Tullin asettamia rajoituksia.

Lain silmissä nikotiinipusseilla tarkoitetaan annospussia, joka ei sisällä tupakkaa vaan nikotiinia. Tätä tuotetta ei määritellä nuuskaksi eikä tupakkatuotteeksi. Nikotiinipussit määritellään lääkevalmisteeksi, jota saa tilata laillisesti itsehoitolääkkeeksi, kunhan annospussin nikotiinivahvuus on alle 4 mg. Tämän määrän ylittävät nikotiinipussit vaativat aina lääkereseptin.

Jos olet täysi-ikäinen, voit tuoda maahan tai tilata nikotiinipusseja itsellesi 3 kk:n tarpeeksi. Tulli määrittelee tämän käytön 96 mg:n päiväannoksena. Normaalissa kiekossa on 20 kpl pusseja. Laskemalla 96 mg x 3 kk = 108 kpl. Voit siis tuoda tämän verran kerralla. Muista kuitenkin, että yli 4 mg:n vahvuisia nikotiinipusseja ei saa tilata, eikä tuoda Suomeen ilman lääkärin reseptiä. Et voi myöskään tilata yli 4 mg:n vahvuista nikotiinipusseja, sillä se on rikos. Muista seurata tulli ohjeistuksia aina kun tilaat tai tuot rajan yli nikotiinipusseja.

Maahantuonnin rajoitukset ovat seuraavat:

  • ETA:n alueelta saa tilata 3kk annoksen verran
  • ETA:n alueelta saa tuoda 12kk annoksen verran
  • ETA:n ulkopuolelta ei saa tilata
  • ETA:n ulkopuolelta saa tuoda 3kk annoksen verran

Otathan rajoitukset huomioon jo ennen maahantuontia, jotta vältyt takavarikolta ja mahdollisilta seurauksilta!

Nikotiinipussien ostaminen

Nikotiinipusseja voit tilata täysin laillisesti Suomeen, mikäli olet täysi-ikäinen ja seuraat Tullin asettamia ohjeita. Netistä tilaaminen onkin helpoin keino saada nikotiinipusseja. Valittavanasi on useita eri nettisivuja, jotka kertovat rajoituksista ja auttavat tilauksen tekemisessä.

Pusseja tilatessasi kannattaa valita luotettava verkkokauppa. Pienellä tutkimustyöllä saat kyllä selville, mitkä ovat hyviä ja luotettavia kauppoja. Tilaus kannattaa myös tehdä joko PayPalin tai luottokortin avulla, jotta saat maksuturvan mikäli kortin tietoturva vaarantuu tai kauppa ei pysty toimittamaan tilaamiasi tuotteita.

Nikotiinipusseja voit myös tulla tuoda itse maahan Tullin määräysten mukaan. Viron reissulta voit ostaa nikotiinipusseja niitä myyvistä liikkeistä, tai lähes jokaisesta kioskista. Muista tässä tapauksessa tarkistaa nikotiiniannosmäärä, jotta pussien tuominen on laillista Suomen päässä, kun tuot ne rajan yli.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä nikotiinipussit ovat?

= Nikotiinipussit on nuuskan kaltainen ylähuulen alle aseteltava, yleensä esipakattu tuote, joka vapauttaa nikotiinia verenkiertoon. Nikotiinipussien sisältö poikkeaa nuuskan sisällöstä ja se on yleensä väriltään valkoinen. Vaikutukset ovat samat.

Kuinka paljon nikotiinia pussit sisältävät?

= Yleensä pussissa on alle 4 mg nikotiinia ja niitä saa tuoda Suomeen. Pusseja löytyy vahvempanakin, esimerkiksi Virosta voit ostaa yli 25 mg pusseja. Niitä et saa tuoda Suomeen ilman reseptiä. Tiedot nikotiinin määrästä löytyvät purkin tekstistä ja jälleenmyyjien sivuilta.

Ovatko nikotiinipussit turvallisia?

= Koska tuote on uusi ei pitkän aikavälin käytön tutkimuksia ole vielä tullut mutta niitä kerätään. Nikotiinipussit ovat päässeet Norjassa apteekkeihin myyntiin, joten eivät ne ole erityisen vaarallisia.

Onko nikotiinipussista apua tupakoinnin lopettamiseen?

= Ehkä! Lopettaminen on jokaiselle henkilökohtainen kokemus. Nikotiinipussit auttavat kuitenkin nikotiinin vieroitusoireisiin, josta voi olla apua lopettamisessa. Esimerkiksi Norjassa nikotiinipusseja käytetään osana lopettamisprosessia.

Ovatko nikotiinipussit laillisia Suomessa?

= Kyllä! Suomen lain mukaan nikotiinipussit ovat lääkevalmisteita ja näin ollen niiden tuominen ja tilaaminen Suomeen on laillista, kunhan tuotteessa on alle 4 mg nikotiinia. Tällöin pussit lasketaan käsikauppalääkkeeksi ja niitä voi ostaa pelkästään omaan käyttöön. Vahvempien tuotteiden maahantuonti vaatii reseptin. Varmista nikotiinin määrä ennen tilauksen tekemistä, tai maahantuontia!

Ovatko nikotiinipussit suosittuja Suomessa?

= Kyllä! Nikotiinipusseista tuli erittäin suosittuja Suomessa jo pian niiden lanseerauksen jälkeen. Nikotiinipussien suosio on suurinta nuorten keskuudessa ja niitä käytetään tupakoinnin lopettamiseen ja muuten vain osana viihdekäyttäytymistä. Koronapandemia nosti nikotiinipussien suosiota, sillä nuuskan tarjonta väheni ja hinnat nousivat.

Mistä nikotiinipusseja saa?

= Nikotiinipussia voi tilata netistä useilta suomalaisia palvelevilta nettisivuilta. Lisäksi niitä voi tuoda itse maahan maista, joissa niitä myydään. Nikotiinipussit ovat myynnissä esimerkiksi Virossa, josta niitä löytää kioskeista. Ota tilaamisessa ja maahantuonnissa huomioon maahantuonnin rajoitukset, kuten tuotteiden maksimimäärä ja nikotiinisisältö.

Kuinka paljon voin tilata?

= Tilata voit kerralla itsellesi 3 kuukauden annoksen alle 4 mg sisältäviä nikotiinipusseja. Tullin määritelmän mukaan päiväannos on 96 mg. Yhdessä kiekossa on 20 kpl pusseja. 96 mg x 3 kk = 108 kpl. Joten voit kerralla 108 kpl nikotiinikiekkoja.

Posted on 14.7.2021 in Yhteistyö

Share the Story

Back to Top