Esittelyssä nikotiinipussit

Suomalaisten keskuudessa nikotiinipusseista on tulossa uusi hittituote! Nikotiinipussit ovat helppo tapa vieroittautua tupakasta ja nikotiinista pikkuhiljaa. Valkoiset ja pienet nuuskamaiset annospussit ovat saamassa oman paikkansa suomalaisten lääketuotteiden listalla.

Mutta mistä nikotiinipussit tulevat ja auttavatko ne lopettamaan tupakoinnin? Oletko koskaan miettinyt mitä nikotiinipussit sisältävät? Ovatko nikotiinipussit laillisia? Mistä kannattaa tilata nikotiinipussit netistä? Luettuasi tämän artikkelin saat vastaukset näihin usein kysyttyihin kysymyksiin!

Mitä nikotiinipussit ovat?

Nikotiinipussit ovat pieniä, valkoisia, nikotiinia sisältäviä valmiiksi annosteltuja pusseja. Vaikka nikotiinipussit näyttävät samalta kuin nuuskapussit, eroavat ne perinteisestä nuuskasta siten, että ne eivät sisällä ollenkaan tupakkaa. Tämän vuoksi nikotiinipussit eivät ole nuuskatuotteita. Lain mukaan ne ovatkin nikotiini- ja lääketuotteita. Yksinkertaisesti ilmaistuna nikotiinipussit ovat nuuskaa ilman tupakkaa.

Nikotiinipusseja käytetään samoin kuin nuuskaa. Tässä on tärkeä muistaa, vaikka nikotiinipussien käyttäminen on samankaltaista, kuin nuuskan on nikotiinipussit silti täysin eri asia. Nikotiinipussin tarkoitus on auttaa tupakoinnin ja nuuskaamisen lopetuksessa. Nikotiinipussien ostaminenkin on huomattavasti helpompaa, kuin vaikkapa nuuskan hakeminen nuuskakaira nuuska tukusta. Annospussi laitetaan ylähuulen alle, tai muualle suuhun, jossa se kosketuksessa suun limakalvoon erittää nikotiinia käyttäjälle. Käytön jälkeen pussin voi viedä sekajätteen mukana roskiin.

Nikotiinipusseja myydään yleensä pyöreissä rasioissa, jonka kannessa on oma erillinen osasto käytetyille pusseille. Pussien vaikuttava aine on nikotiini, joten vaikutukset ovat saman kuin muillakin nikotiinituotteilla. Nikotiinipusseja voi käyttää esimerkiksi itsehoitolääkkeenä tupakasta vieroittautumisessa, tai vaikka nuuskan korvikkeena. Makuvaihtoehtoja on paljon, joten jokaiselle varmasti löytyy mieluisa. Myös pussien malleissa on eroja, sillä saatavilla on kapeampia slim-malleja ja niin sanottuja normaaleja malleja. Sopiva malli löytyykin kokeilemalla!

Koska nikotiinipussit ovat uusia, ei pitkän aikavälin tutkimustietoa niiden vaikutuksesta ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin vielä ole. Pussit eivät kuitenkaan ole vaarallisia, sillä niitä myydään norjalaisissa apteekeissa. Vaikka pussit eivät erityisen terveellisiä olekaan, ei tutkimuksissa ole löytynyt mitään hälyttävää.

Seuraavassa kappaleessa on lisää tietoa siitä, mitä eroa on nikotiinipusseilla ja ruotsalaisella nuuskalla!

Miten nikotiinipussit eroavat nuuskasta?

Kuten aiemmin tässä artikkelissa kerroimme, nikotiinipussit eivät sisällä tupakkaa, joten niitä ei luokitella nuuskaksi. Nuuskaa saa myydä vain Ruotsi, sillä Euroopan Unioni on antanut sille kulttuurisyihin vedoten erioikeuden nuuskan myymiseksi. Nikotiinipussit eivät kuitenkaan ole nuuskaa. Tämän vuoksi Euroopan Unionin lainsäädännön mukaan nikotiinipusseilla ei ole myyntirajoituksia.

Eroavaisuuksia on muitakin, kuten väri, haju ja sisältö. Nikotiinipussit ovat pienempiä ja pussien sisältö on erilaista kuin nuuskan. Pussit vapauttavat makua ja nikotiinia perinteistä nuuskaa hitaammin, joten vaikutus kestää pidempään. Nikotiinipussit säilyvät pidempään eikä, toisin kuin joidenkin nuuskien kohdalla, niitä tarvitse säilyttää jääkaapissa.

Ruotsissa nuuskaa on käytetty jo useamman sata vuotta, joten se onkin vakiintunut osaksi kulttuuria. Tästä huolimatta uusi tulokas on otettu hyvin vastaan.

Nikotiinipusseilla ei ole pitkää historiaa sillä ne tulivat myyntiin vasta vuonna 2018. Tämän vuoksi pitkäaikaisen käytön terveysvaikutuksista ei ole vielä tarpeeksi tietoa. Tätä dataa kuitenkin kerätään jatkuvasti, joten koherentteja tutkimustuloksia odotetaan saapuvaksi piakkoin.

Voiko nikotiinipusseista todella olla apua tupakoinnin lopettamisessa? Tämä selviää seuraavassa kappaleessa!

Tupakoinnin lopettaminen nikotiinipussien avulla

Tupakasta on vaikea päästä irti. Tämä on karu fakta, jonka jokainen, joka on koskaan kokeillut tai seurannut vierestä, tietää. Nikotiinipusseja voi käyttää itsehoitolääkkeenä ja täten helpottaa prosessia. Nikotiinipussin avulla päivittäisen nikotiiniannoksen saa kehoon ilman tupakkaa.

Norjassa käytetään nikotiinipusseja laajamittaisesti apuna tupakoinnin lopettamiseen. Nikotiinipusseja myyvien sivustojen suuri asiakaskunta on myös Suomessa tupakasta irti haluavat. Itsehoitolääkkeeksi ostettavat pussit auttavat nikotiinista tulevia vieroitusoireita vastaan. Tämä auttaa lopettamisessa. Pussien nikotiiniannosta ja käyttöväliä voi askeleittain vähentää, kunnes huomaakin, että on lopettanut kokonaan.

Tupakan aiheuttama tapariippuvuus on yksi vaikeimmista asioista lopettamisen aikana. Sosiaalinen puoli tupakkapaikkakeskusteluiden muodossa on myös ylitse päästävä asia. Itsensä opettaminen muihin tapoihin auttaa tässä puolessa. Tupakkapaikalle voi mennä mukaan keskusteluun, samalla nauttien nikotiinipussin hajuttomuudesta.

Nikotiinipussit eivät kuitenkaan saa olla uusi pahe aiemman tilalle. Käyttöä ei ole tarkoitus jatkaa ikuisesti. Pussit ovat apuväline vieraantumisessa tupakasta ja askel kohti terveellistä nikotiinivapaata elämää.

Korona-aikana nikotiinipusseja ostettiin ennätysmäärä. Seuraavassa kappaleessa aiheesta lisää!

Koronapandemia ja nikotiinipussit

Nikotiinipussien tullessa markkinoille 2018 vastaanotto oli suopeaa ja hyväksyvää. Koronapandemian alussa vuonna 2020 muiden nikotiinivalmisteiden, kuten myös nikotiinipussien myynti raketoi. Tämä johtui siitä, että nuuskan saanti vaikeutui huomattavasti.

Perinteisesti nuuskaa on tuotu ruotsinlaivoilta taikka maarajan yli Lapin maakunnassa. Myös Venäjältä on tullut osa Suomesta käytettävästä nuuskasta. Suomessa on laitonta jälleenmyydä nuuskaa. Nuuskaa saa tuoda pelkästään omaan käyttöön ja sillä on tiukat tuontirajoitukset. Koronan johdosta rajojen sulkeminen kuitenkin aiheutti tarjonnan vähenemisen ja nuuskan hinta kallistui.

Tämän vuoksi nuuskankäyttäjät siirtyivät nikotiinipusseihin. Jokainen voi tilata niitä omalle kotiovelleen, tai lähipostiin, täysin laillisesti, kunhan on täysi-ikäinen. Tilauksen toimituksen kesto on vain muutama päivä ja hinnat, toisin kuin katukaupassa, ovat vakiot.

Oletettavaa on, että nikotiinipussit ovat tulleet jäädäkseen. Paluuta samankaltaiseen pimeään nuuskakauppaan ei enää ole näkyvissä. Nikotiinipussit ovat täysin laillisia ja ne ovat nousseet Suomessa suosituimmaksi itsehoitolääkkeeksi. Kyseessä on suuri ja yhä edelleen kasvava ala, johon ovat hypänneet mukaan paitsi perinteiset nuuskan valmistajat, myös täysin uudet yritykset.

Nikotiinipussit lain silmissä

Suomessa on joitakin rajoituksia nikotiinipussien suhteen. Kuitenkin lain mukaan maahantuonti omaan käyttöön, sekä tilaaminen omaan käyttöön on täysin laillista rajoitusten puitteissa.

Edelleen painotamme, että nikotiinipussit eivät ole nuuskaa, joten niiden ostaminen ja käyttäminen on laillista. Yhteistä EU-direktiiviä ei ole, joten jokaisessa maassa on omat lainsäädäntönsä pusseja kohtaan. Suomen rajojen sisällä niitä kohdellaan lääketuotteina, joten niitä koskee lääkelainsäädäntö. Nikotiinipusseissa tulee olla alle 4 mg nikotiinia, tämän ylittävät pussit ovat reseptilääkkeitä, joten niitä e ilman tilata tai tuoda maahan ilman asiaan kuuluvaa reseptiä.

Maahantuonnin rajoitukset ovat seuraavat:

  • ETA:n alueelta saa tilata 3kk annoksen verran
  • ETA:n alueelta saa tuoda 12kk annoksen verran
  • ETA:n ulkopuolelta ei saa tilata
  • ETA:n ulkopuolelta saa tuoda 3kk annoksen verran

Huomioithan rajoitukset jo ennen maahantuontia, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä!

Nikotiinipussien ostaminen

Suomeen saa tuoda ja tilata täysin laillisesti nikotiinipusseja, tullin asettamien rajojen salliessa. Netistä tilaaminen onkin helpoin keino, sillä useat nettisivut ilmoittavat, jos tilauksessasi on jotain mikä estää tilaamisen maahasi.

Internetissä on useita, suomalaisille suunnattuja nikotiinipusseja myyviä sivustoja. He lähettävät tilauksesi ulkomailta, josta se saapuu muutamassa päivässä sinulle. Helpoin ja turvallinen tapa on tilata luotettavalta sivustolta ja varmista vielä itse, että tilauksessasi ei ole kiellettyjä asioita. Kannattaa myös tilata luottokortilla, sillä sen maksuturva auttaa ongelmatilanteissa. Osa nettikaupoista myös lupaa palauttaa rahat, jos tilaus ei saavu perille.

Nikotiinipusseja voi myös tuoda itse maahan. Tässäkin on Tullin määräämät rajoitukset, jotka ovat eri kuin tilausten kohdalla. Toisin kuin Suomessa, Virosta voit ostaa nikotiinipusseja kioskeista tai kaupoista. Saat tuoda niitä vain omaan käyttöön.

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka paljon nikotiinia nikotiinipussit sisältävät?

Suomeen ilman reseptiä tilattavat nikotiinipussit sisältävät noin 4 mg nikotiinia. Tämän ylittävät pussit määritellään reseptilääkkeiksi, joita ei saa tilata ilman reseptiä. Esimerkiksi Virossa myydään yli 25 mg nikotiinipusseja. Tiedon nikotiinin määrästä löydät purkin tekstistä, tai jälleenmyyjän sivulta.

Ovatko nikotiinipussit turvallisia?

Nikotiinipussit eivät ole erityisen vaarallisia. Ne ovat päässeet Norjassa apteekin myyntiin, joten vaaraa ei ole, koska tuote on uusi ei pitkän aikavälin käytön tutkimustuloksia vielä ole. Myöskään vielä ei ole dataa siitä, miten nikotiinipussit vaikuttavat kehoon tai suun limakalvoihin.

Onko nikotiinipussista apua tupakoinnin lopettamiseen?

Ehkä! Lopettaminen on jokaiselle erilainen prosessi. Nikotiinipussit auttavat kuitenkin nikotiinin vieroitusoireisiin, josta voi olla apua lopettamisessa. Esimerkiksi Norjassa nikotiinipusseja käytetään osana lopettamisprosessia.

Ovatko nikotiinipussit laillisia Suomessa?

= Kyllä! Suomen lain mukaan nikotiinipussit ovat lääkevalmisteita ja näin ollen niiden tuominen tai tilaaminen Suomeen on laillista, kunhan tuotteessa on alle 4 mg nikotiinia. Tällöin pussit lasketaan käsikauppalääkkeeksi ja niitä voi hankkia omaan käyttöön. Vahvempien tuotteiden maahantuonti vaatii reseptin. Varmista nikotiinin määrä ennen tilauksen tekemistä!

Ovatko nikotiinipussit suosittuja Suomessa?

= Kyllä! Nikotiinipusseista tuli erittäin suosittuja Suomessa jo pian niiden lanseerauksen jälkeen. Nikotiinipussien suosio on suurinta nuorten keskuudessa ja niitä käytetään tupakoinnin lopettamiseen ja muuten vain. Koronapandemia nosti nikotiinipussien suosiota, sillä nuuskan tarjonta väheni ja hinnat nousivat.

Mistä nikotiinipusseja saa?

= Nikotiinipussia voi tilata netistä useilta suomalaisia palvelevilta nettisivuilta. Lisäksi niitä voi tuoda itse maahan maista, joissa niitä myydään. Nikotiinipussit ovat myynnissä esimerkiksi Virossa, josta niitä löytää kioskeista. Ota tilaamisessa ja maahantuonnissa huomioon maahantuonnin rajoitukset, kuten tuotteiden maksimimäärä ja nikotiinisisältö.

Posted on 13.7.2021 in Yhteistyö

Share the Story

Back to Top