Miten sinä pidät huolta omasta puhelimestasi ja mietitkö koskaan sen jälleenmyynti arvoa?

Oletko tietoinen siitä, että esimerkiksi Saksassa on Suomen lisäksi todella aktiiviset vanhojen, käytettyjen älypuhelinten markkinat.  Pienellä vaivan näkemisellä saat pidettyä puhelimesi sen sellaisessa kunnossa, että halutessasi sitten ostaa uuden älypuhelimen, saat myytyä vanhan puhelisi hyvällä hintaan edelleen. Käytetyn älypuhelimen jälleenmyyntimarkkinat ovat olemassa, mutta sinun pitää huolehtia puhelimestasi ja sen kunnosta, jos joskus haluat saada siitä vielä kunnolla rahaa.

Miten sitten omasta puhelimestasi pitäisi huolehtia? Ensinnäkin on hyvä ostaa puhelimeesi kunnon suojat, joilla saat pidettyä puhelin näytön ja koko puhelimen kunnossa – vaikka puhelimesi putoaisi lattialle, auttaa sekä näytönsuojat että erilaiset kotelot, joita voit tsekata, vaikka Skalhuset verkkokaupasta.

Kiertotalous ja tulevaisuus

Jos et muuten ole ajatellut puhelimesi tulevaisuutta, niin olet saattanut kuitenkin kuulla ja lukea siitä, että maailman erilaiset raaka-ainereservit ovat ehtymässä ja siitä syystä myös käytettyjen puhelinten arvo on nousemassa – vaikka niiden sovellukset ja tekniikka eivät vastaa vähän ajan käytön jälkeen markkinoiden uusimpia laitteita, niin vanhojenkin puhelinten sisällä on sellaiset 40 eri raaka-ainetta, joita tarvitaan myös uusien puhelinten valmistamiseen. Vanhoilla puhelimilla on itseasiassa siksi kaksikin eri markkinaa: toisaalta vähän aikaa käytössä olleet puhelimet ovat vielä aivan käyttökelpoisia jälleenmyyntiin, ja vähän vanhemmat raaka-aineiden keräykseen. Suomessa noin 70 % puhelimista jää tällä hetkellä pöytälaatikkoon, kun tilalle ostetaan uusi. Suomessa älypuhelimen keskimääräinen käyttöikä vuonna 2020 oli kaksi vuotta, ja Euroopassa keskimäärin kolme vuotta.

Se että myymme vanhat puhelimemme eteenpäin on jo ollut normaalia vuosia, mutta nyt markkinoille on tullut yrityksiä, jotka sekä ostavat että myyvät käytettyjä puhelimia, ja lisäksi nämä yritykset sitten hoitavat myös vanhempien puhelimen purkuja ja raaka-aineiden kierrättämistä hoitamalla ne edelleen uusiokäyttöön – tämä uusikäyttökeräys tulee nousemaan varmasti lähivuosina, sillä puhelimia valmistetaan ja ostetaan yhä maailmalla miljoonia vuodessa, eikä läheskään kaikki palaa kierrätykseen. Pienenä vinkkinä siihen, miksi puhelimia kierrätetään, on syynä se, että jokainen puhelin sisältää mm. noin 10 milligrammaa kultaa ja vuodessa valmistetaan 1,5 miljardia puhelinta maailmassa! Pelkästään kultaa käytetään puhelimessa siis tonneja. Kullan lisäksi yksi tärkeä raaka-aine on palladiumi, jota on puhelimessa puolet kullan määrästä, ja se on tärkeä monella muullakin alalla.

Euroopan tasolla on laskettu, että jos kaikki käyttäisivät puhelimiaan vuoden pidempään, se leikkaisi päästöjä vuodessa kahdella miljoonalla tonnilla vuoteen 2030. Määrä vastaisi sitä, että teillä olisi miljoona autoa vähemmän. Puhelin on yksi laite, jonka kierrättämistä olisi helppo parantaa ja samalla pienentää meidän omaa hiilijalanjälkeämme, mutta puutteet eivät ole vielä niin pahoja markkinoilla ja valmistajilla, että kierrätys olisi oikeasti tehty helpoksi. Jos kaikki tietävät, että käytetylläkin puhelimella on arvonsa, niin miksei kierrätystä ole tehty selvästi helpommaksi, aivan kuten esimerkiksi pullojen ja tölkkien kierrätys on ollut Suomessa jo vuosia. Jo nyt on liikkeitä, jotka ovat ottavat vastaan puhelimia, ja muita elektronisia laitteita ja antavat niistä hyvityksen uuteen vaihdettaessa.

Omasta puhelimesta huolehtiminen

Se, että oman puhelimen suojaa ulkoisesti on hyvä lähtökohta, ja se antaa varmasti puhelimelle lisää käyttöaikaa, mutta sitten on toisaalla se puhelimen varsinainen käyttö. Pienellä huolellisuudella puhelin kestää helposti vuosia, ja huonolla käytöllä se on tukossa ja sekaisin nopeasti. Puhelin on kuitenkin nykyään kuin tietokone, eli se on täynnä sovelluksia. Niitä on puhelimessa heti ostohetkestä alkaen iso määrä, ja me käyttäjinä vähitellen lisäämme niitä – mutta kuinka usein muistat tarkastaa oman puhelimesi ja poistaa turhat sovellukset? Samalla kun poistat turhia sovelluksia, on hyvä myös päivittää ne sovellukset, joita käyttää arjessa. Pitämällä huolta oman puhelimen sovelluksista, pitää kunnossa myös itse puhelimen toiminnallisuuden. Vanhat, turhat ja ylimääräiset sovellukset ovat aina lisäriskejä siihen, että puhelin menee sekaisin ja sen saattaa joutua viemään ihan huoltoon saakka. Puhelinhuoltoliikkeet ja niiden huoltoajat nimittäin saattavat aiheuttaa sitten harmaita hiuksia nuorillekin puhelimen käyttäjille.

Millä tavalla sinä huolehdit omasta puhelimestasi, vai onko ihan sama mitä sille käy ja ostat vain uuden puhelimen, kun sen aika tulee? Vai oletko jo aiemmin myynyt omat vanhat puhelimesi eteenpäin tai laittanut sen raaka-aineet kiertoon?

Posted on 22.7.2022 in Yleinen

Share the Story

Back to Top