Mikä VPN on – ja tarvitsetko sitä netin selailua varten?

Kolme ohjetta loistavan pelisivun suunnitteluun

Tämä viime vuosina yhä tutummaksi tullut kolmikirjaiminen ja erittäin tärkeä osa nettimaailmaa oleva yhdistelmä, VPN, on varmasti tullut monia internetiä säännöllisesti käyttävää tahoa vastaan. Yhtä usea varmasti pikaisesti pohtii, että tämä kirjainyhdistelmä ei varmastikaan koske omaa toimintaa. Meillä suomalaisilla on kuitenkin asiat hyvin niin netissä kuin todellisessa maailmassa. Mutta onko asia varmasti näin? Vaikka käytämme kotimaassamme nettiä selaillessamme valtaosin globaalisti tarkasteltuna marginaalisen pieneltä tuntuvan suomen kielen kautta, löytyy 5.5 miljoonaisesta kansastamme yllin kyllin muuta maailmaa kiinnostavaa osaamista.

Sen lisäksi me suomalaiset käytämme englannin kieltä yhä enemmän ja yhä huomaamattomammin jokapäiväisessä elämässä – esimerkiksi kun ulkomaalaiset netticasinot ovat mielessä. Varsinkin nuoriso hakee aiempaa useammin tietoa myös suomen kielestä poikkeavilla kielillä. Näiden – ja monien muiden vastaavien tekijöiden vuoksi – on koko ajan tärkeämpää tietouttaa itseään pelkkää virustorjuntaohjelmaa enemmän suojaa antavista nykyajan mahdollisuuksista.

Yksi tehokas suojaa antavista vaihtoehdoista on siis VPN. Mikä ihme VPN oikeastaan on ja miksi juuri sinä saatat tarvita kyseistä työkalua enemmän kuin arvaatkaan?

VPN-palvelun toiminta käytännössä

VPN on akronyymi sanoista Virtual Private Network, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa virtuaalista yksityisverkkoa. Jos yritämme asettaa koko teeman mahdollisimman yksinkertaiseen muotoon, VPN luo virtuaalisesti salatun tunnelin nettiä hyödyntävän laitteen ja VPN-palvelun hyödyntämän etäpalvelimen välillä. Kaikki laitteen käyttämä internet-liikenne reititetään tämän tunnelin kautta, jolloin laitteen välittämä tieto pysyy suojassa erilaisilta ulkopuolisilta tekijöiltä.

Yksi VPN-työkalun parhaimmista ominaisuuksista on se, että palvelua hyödyntävällä laitteella on jokin muu osoite näytettävänään kuin kulloinkin hallussa olevan reitittimen IP-osoite. Tällöin ulkopuolinen taho ei pääse näkemään laitteen todellista sijaintia tai muita vastaavia yksityisiä tietoja. Samalla nettiin lähetettyjä tietoja on lähes mahdotonta paikallistaa juuri sinun käytössäsi olevaan laitteeseen. Tällainen ominaisuus tuntuisi olevan se puuttuva palanen, jota nykyisessä jatkuvasti muuttuvassa tietoliikenteestä riippuvaisessa yhteiskunnassa tarvitaan.

Erilaisiin ulkopuolisiin omaa turvallisuutta vaarantaviin tekijöihin kuuluvat mm. netin syövereissä väijyvät hakkerit sekä niinkin tuttu ja turvallinen taho kuin internet-liittymiä tarjoavat palveluntarjoajat. Kotimaisiin nettiliittymiä kaupitteleviin yrityksiin sisältyvät mm. Telia, Elisa, DNA ja lukuisat paikalliset puhelin- ja tietoliikenneyritykset.

Tarvitsetko VPN-palvelua virustorjunnan lisäksi?

VPN-palvelun todellisen arvon ymmärtää parhaiten siinä vaiheessa, jos lähdemme purkamaan tätä kysymystä tietyn tapahtumaketjun kautta, jolloin työkalu voisi olla tarpeellinen. Oletetaan niin, että olemme työskentelemässä vaikkapa kaupunginkirjastossa julkisen Wi-Fi -verkon varassa. Yhdistämme tähän ilmaiseksi saatavilla olevaan verkkoon normaalisti ilman sen enempää asiaa ajattelematta. Mutta jos pureudumme tähän esimerkkiin tarkemmin, ymmärrämme samalla sen, että kirjastoon on pääsy käytännössä kenellä tahansa seudulla olevalla henkilöllä. Tällöin samaa julkista Wi-Fi -verkkoa voi käytännössä hyödyntää minkälainen henkilö tahansa.

Sopivalla osaamistasolla ja tilanteen vaatimalla tilaisuudella varustettu henkilö voi keksiä vaikka kuinka monta keinoa päästä käsiksi laitteesi lähettämiin tietoihin. Tapaus muuttuu välittömästi vakavammaksi, jos käyt työskentelyn yhteydessä vaivihkaa vaikkapa verkko-ostoksilla yhdessä pankkikorttisi kanssa. Kun näpyttelet pankkikortin tärkeät numerot nettiselaimeen ja klikkaat eteenpäin painiketta, samassa verkossa olevan tahon on pahimmassa tapauksessa mahdollista päästä kortin numeroihin käsiksi. Tällöin vain taivas (tai kirjaston mahdolliset turvatoimet) on rajana pankkikortin sisältämän tilin väärinkäyttöä ajatellen.

Mutta, kuten jo varmasti arvaatkin, VPN-palvelun avulla pystyt suojaamaan kaikki arkaluonteiset tiedot muilta samaa julkista verkkoa käyttäviltä osapuolilta. Sinullahan on tällöin niin sanotusti oma tunneli käytössäsi tietojen kulkua varten internetiä hyödynnettäessä.

Toivottavasti tämä varsin arkinen esimerkki osoittaa sinulle VPN-palvelun valtavan hyödyn. Jos aihe jää silti hieman vieraaksi, niin ehkä seuraava vinkki auttaa teeman omaksumisessa: Pyri vain ajattelemaan yksityistä tunnelia omalla autolla ajettavaksi, johon kellään muulla ei ole pääsyä. Kuinka todennäköistä tällöin on se, että joudut nokkakolariin vastapuolen kanssa ajotaidostasi riippumatta, jos muuta liikennettä ei yksinkertaisesti ole?

VPN suojaa laitettasi täysin samalla periaatteella.

Posted on 20.11.2020 in Yleinen

Share the Story

Back to Top