Kirjanpito-ohjelmistot ovat tehneet kirjanpitämisestä huomattavasti aiempaa helpompaa ja nopeampaa. Papereiden ja mappien pyörittelyn sijaan, kaiken voi lyödä hetkessä kirjanpito-ohjelmistoon, joka osaa laskea automaattisesti sekä arvonlisäveroraportit, taseet että tuloslaskelmat. Kaikesta automatisoinnista huolimatta ihmissilmää yhä tarjotaan, koska erilaiset vaatimukset kirjanpidon suhteen kasvavat ja yhä useampi yritys operoi myös kansainvälisesti.
Yritykset haluavat paikallisen tilitoimiston
Vaikka kirjanpidon voi periaatteessa ulkoistaa hyvinkin kauaksi, jopa ulkomaille, yritykset tyypillisesti haluavat tilitoimiston omasta kaupungistaan. Näin asioiden hoitaminen käy kaikista kätevämmin silloin, kun asioita pitää selvittää juurta jaksaen tai ylipäätään kasvotusten. Jos yritys toimii esimerkiksi Vantaan alueella, voi paikallinen tilitoimisto Vantaa olla kätevin vaihtoehto talous- ja palkkahallintoon.
Varsinaisen kirjanpidon lisäksi yritykset tarvitsevat tilitoimistoilta usein myös muunlaista apua. Yritykset voivat tarvita apua verosuunnitteluun, sillä kaikesta verotukseen liittyvästä on vaikea olla tietoisia yrityksen sisällä. Vaikka tilitoimiston palvelukset maksavat usein kolminumeroisen summan kuukaudessa, voi hyvän yhteistyön kautta lopulta kertyä huomattavasti palvelumaksuja suurempia säästöjä. Tilitoimistot auttavat yrityksiä nykyisin usein myös HR-tehtävissä sekä rahoitus- ja lakiasioissa.
Kirjanpito siirtynyt pilvipalveluihin
Pilvipohjaiset kirjanpito-ohjelmistot tarjoavat entistä paremman joustavuuden ja tehokkuuden yritysten taloushallintoon. Niiden avulla yrittäjät itse sekä tilitoimistot voivat päästä käsiksi taloustietoihin missä tahansa, milloin tahansa ja millä tahansa laitteella. Ne mahdollistavat myös usean käyttäjän pääsyn tietoihin, mikä helpottaa talouslukujen tarkastelussa sekä päätöksen teossa.
Yksi pilvipalveluiden eduista on niiden edullisuus. Esimerkiksi toiminimiyrittäjä voi hoitaa yrityksensä kirjanpidon itse maksamalla noin 20–30 euroa kuukaudessa pilvipohjaisesta kirjanpito-ohjelmasta. Moni pilvipohjainen palvelu on myös skaalattavissa yrityksen kasvaessa, mutta aina näin ei kuitenkaan ole. Monet tilitoimistot toimivat myös vain yhtä tai kahta kirjanpito-ohjelmistoa käyttämällä, mikä on hyvä ottaa huomioon tilitoimistoa vaihtaessa.
Tietomurrot ja -vuodot ovat myös aina mahdollisia, kun puhutaan tietokoneohjelmistoista, oli ne pilvessä tai ei. Yritysten on myös luotettava palveluntarjoajan kykyyn ylläpitää järjestelmän toimintavarmuutta ja saatavuutta. Kirjanpito-ohjelmistojakin päivitetään aika ajoin, mutta tyypillisesti niistä tiedotetaan hyvissä ajoin, joten niistä ei pitäisi yleensä seurata merkittävästi harmia.
Automatisaatio tehnyt kirjanpidosta tarkempaa
Automatisaatio on mullistanut kirjanpidon vähentämällä manuaalista työtä, parantamalla tarkkuutta ja nopeuttamalla raportointia. Manuaalisten toistuvien tehtävien, kuten tositteiden syöttämisen ja laskujen käsittelyn, automatisointi vapauttaa arvokasta aikaa asiantuntijatehtäviin, kuten taloudellisen analyysin tekemiseen ja suunnitteluun.
Tarkkuus on toinen merkittävä parannus. Automaattiset tarkistukset vähentävät virheiden mahdollisuutta, jotka manuaalisessa kirjanpidossa ovat yleisiä. Automatisaatio nopeuttaa myös raportointiprosessia tarjoamalla reaaliaikaisia tietoja ja analyysejä, mikä mahdollistaa nopeamman päätöksenteon ja tehostaa yrityksen talouden seurantaa. Jopa edullisimmista taloushallinnon ohjelmistoista on milloin tahansa ajettavissa raportteja veroihin ja yrityksen kannattavuuteen liittyen.
Sähköinen laskutus
Yksi modernien kirjanpito-ohjelmistojen eduista on myös sähköinen laskutus. Laskun muodostaminen käy näppärästi noin minuutissa ja sen voi lähettää asiakkaalle sähköisesti, jos asiakas vain vastaanottaa sähköjä digitaalisesti. Kirjanpito-ohjelmistot mahdollistavat siis laskujen luomisen, lähettämisen ja seurannan suoraan ohjelmasta käsin, mikä vähentää paperityön määrää ja parantaa laskutuksen tehokkuutta.
Kun lasku on luotu ohjelmistossa, sen voi lähettää sähköpostitse tai suoraan asiakkaan sähköiseen laskutusjärjestelmään verkkolaskuna. Tämä nopeuttaa myös asiakkaiden maksuprosessia, sillä ne voivat vastaanottaa ja käsitellä laskuja nopeammin.
Laadukkaat kirjanpito-ohjelmistot tarjoavat usein mahdollisuuden seurata laskun tilaa reaaliajassa, mikä auttaa yrityksiä hallinnoimaan saataviaan tehokkaammin. Laskutukseen liittyen monenlaiset integraatiot ovat aina myös mahdollisia, mutta niistä pitää maksaa erikseen joskus pitkäkin penni. Blogistamme löydät lisää mielenkiintoista luettavaa digitaalisuuteen liittyvistä ajankohtaisista ilmiöistä.
Comments are closed.