Ota nämä hyödylliset vinkit talteen helpottamaan sosiaalista eristäytymistä

Vuoden 2020 alkupuolella moni ihminen pääsi ihan oma nahalla kokemaan, mitä sosiaalinen eristäytyminen tarkoittaa. Se on ajankohtainen, kun sairastetaan eikä lähdetä ulos tartuttamaan ympäröiviä ihmisiä. Tämä koskee siis kaikenlaisia tarttuvia sairauksia; se on sivuvaikutus, kun tehdään koko ajan etätöitä ja asustellaan vieraassa kaupungissa tai maassa. Siihen päädytään usein myös silloin, kun ulkona on ikävän pimeä syksykeli, vettä sataa kaatamalla ja illat ovat sysipimeitä.

Monelle sosiaalinen eristäytyminen voi aiheuttaa tavallisen kevyehkön ahdistuksen lisäksi oikeita masennusoireita. Tämä on täysin luonnollista, koska jo muinaisen Kreikan filosofit määrittelivät ihmistä laumaeläimeksi, mutta luonnollisuus ei kuitenkaan kumoa asian ikävyyttä. Välttämällä sosiaalisia kontakteja sairauksien aikana tai oleskellessamme sellaisessa ympäristössä, jossa sosiaalisten kontaktien rakentaminen on poikkeuksellisen vaikeaa tai jopa mahdotonta, helpotamme oman mielenterveyden hiipumista alemmille tasoille: tylsyyteen, ahdistukseen, masennukseen. Ja vaikka kuinka mielenkiintoinen persoona olisi kyseessä, yksin on vaikea pärjätä. Onneksi meillä on olemassa netti ja maailma on muutenkin täynnä mielenkiintoista puuhaa, jonka harrastamiseen ei tarvita sen kummempia siirtymisiä oman kotikynnyksen toiselle puolelle. Netin syövereistä on mahdollista löytää esimerkiksi sellaisia mahdollisuuksia itsensä viihdyttämiseen, kuten nettikasino NetBet.

Yksin, mutta silti ihmisten seurassa

Verkkoyhteydet mahdollistavat ihmisten kommunikoinnin silloinkin, kun olemme maailman eri puolilla. Sosiaalisessa mediassa roikkuminen ei kuitenkaan tuo sitä yhdessä tekemisen meininkiä, jota sosiaalisessa eristäytymisessä eniten puuttuu: kyse ei siis ole siitä, että emme pääse keskustelemaan muiden ihmisten kanssa, vaan siitä, että emme pääse tekemään mitään yhdessä ja sen kautta ikään kuin tiivistämään kontaktejamme. Lautapelit ovat siitä oiva esimerkki: ilta menee hauskemmin, kun kavereiden seurassa tehdään jotain, eikä vain istuta kasvot vastakkain ja keskustellaan. Kaiken lisäksi, tällainen yhteinen toiminta voi olla myös kehittävää: voi kokeilla vaikka shakin pelaamista netissä. Ainakin chess.com tarjoaa oivat mahdollisuudet kehittää omaa pelaamista muiden ihmisten kanssa ja heidän avulla, ja edistyneimmät voivat testata pelikykyään jopa neljän pelaajan shakeissa. Myös vanha tuttu Tabletopia tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet: sieltä löytyy shakin lisäksi aivan uskomaton määrä kaikenlaisia lautapelejä, joista voi valita sekä ala-asteikäinen lapsi että ajat sitten aikuiseksi varttunut yksikönpäällikkö.

Eräs erinomainen mahdollisuus kommunikoida muiden kanssa ilman keskusteluja, mutta yhdessä tekemällä, ovat pokeriturnaukset netissä: siellä ihmisten kanssa pääsee pelaamaan samaa peliä samassa pöydässä, mutta virtuaalimaailmassa – eli niin, että nyt ei pokerinaama pelasta, vaan kaikki käytöspäättely tapahtuu pelkän nettinimen ja aikaisempien toimintojen perusteella. Palvelun tarjoajia on kymmeniä, ja jokainen löytää haluamansa palvelun melko helposti. Tosin ennen kuin lähdetään pelipöytään, on hyvä tarkistaa, osaako pelisäännöt. Ja erilaisista pokeristrategioista on olemassa omia foorumeita ja muita harrastussivustoja, jopa pokerikouluja, joiden tarjoamia kursseja voi käydä sosiaalisen eristäytymisen aikana useampia ja tehokkaasti.

Esimerkiksi vedonlyönti ei ole ainoa keino saada tekemisen meininkiä aikaan. Toinen tärkeä ja hyvin toimiva vaihtoehto on yhdessä oppiminen. Jos ei ole mitään väliä, kenen kanssa lähdetään oppimaan uusia asioita ja jakamaan uusia kokemuksia, ei muuta kuin uudet reseptit käyttöön ja striimaus päälle! Maailmassa aina riittää porukkaa, joka tykkää seurata muiden tekemisiä – ja tietysti epäonnistumisia, kun rikottu kananmuna ei osukaan paistinpannuun vaan lattialle. Uudet reseptit saavat ihmisen yllättävän helposti koukkuun, ja niiden kokeilu sekä samalla striimaus ovat aivan huippupuuhaa: siitähän saa palautettakin. Vaikka vieraita ei tulekaan kylään kaikkia herkkuja maistelemaan, niin esteettinen kokkailun puoli joutuu ihan varmasti arvostelun kohteeksi. Ei hätää, jos ei onnistu heti ensimmäisellä kerralla: reseptejä on loputon määrä, ja niin on potentiaalisia katsojiakin! Ja niin: sosiaalinen eristäytyminen on erinomainen hetki aloittaa pitkään suunniteltu striimauskanava. Jatkossa sitä voi kehittää monipuolisemmaksi ja kehittyä itsekin: mitä jos lähtisit striimaamaan omia kokkauksia tai vaikka siivousvinkkejä kertomalla niistä yleisölle vieraalla kielellä, jota opiskelet? Kaikkien aikojen englanti kelpaa myös hyvin: virkistää erinomaisesti aivotoimintaa ja parantaa kommunikointitaitoja vierailla kielillä, mikä on nykymaailmassa ehdottoman tärkeää niin työelämässä kuin sosiaalisissa kanssakäymisissä ulkomailla.

Täysin yksin

Yleisesti ottaen, kun ihmisen päässä kaikki on balanssissa, hän kestää viettää oman itsensä kanssa noin kaksi vuorokautta ilman pientäkään ahdistumisen tunnetta. Sen jälkeen tarvitaan jo keinoja. Kirjojen lukeminen, etenkin kirjojen vanhanaikaiset klassikot eli paperiversiot, tekevät illasta tai jopa kokonaisesta päivästä tunnelmallisen ja rauhallisen. Varmaan jokaisella on olemassa oma lista niistä kirjoista, jotka pitäisi joskus lukea, ja tietty määrä aikaa kotona yksin on hyvä hetki kaivaa kyseinen lista esille. Jos sitä ei ole, mutta arvaamallakaan ei tee mieli aloittaa uusia kirjoja, Kirjavinkit-palvelu auttaa valinnassa aina.

Askartelu on monelle sellainen harrastus, josta selitetään, että ”eihän minulla kädet kasva oikeasta paikasta onnistuakseni askartelussa”. Mutta askarteluhan voi olla hyvin monipuolista eikä sen ole mikään pakko rajoittua perinteisiin joulukorttiaskarteluihin. Mikä yllättää eniten on se, että miespuoliset henkilöt saattavat innostua helmikorujen tekemisestä tai neulomisesta tyttöjä vakavammin ja siitä tulee oikea harrastus myös silloin, kun eristäytymisen kausi on ohi. Sama pätee toiseenkin suuntaan: kotiäiti voi innostua huonekalujen tekemisestä ja muutenkin puun käsittelystä niin, että siitä tulee oikein kunnon bisnes jatkossa – tai muuten ihana harrastus.

Musiikki toimii aina. Valitettavasti meidän on kuitenkin hyväksyttävä sellainen ilmiö, että lempimusiikkiakaan ei voi kuunnella ikuisuuksiin: jatkuva musiikin toistaminen on tietyissä maissa tunnettu kidutuskeinona. Aluksi kaikki on hyvin, mutta jo muutaman tunnin päästä lempimusiikki alkaa tuntua oksettavalta ja tärkeimmältä häiriötekijältä. Musiikki-ihmisille se voi olla kova järkytys, mutta onhan siihenkin keinoja: uuden soittimen oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä. Ei väliä, minkälainen soitin se on, kunhan sen ääni ei ärsytä liikaa. Nettimateriaaleilla ja -kursseilla saa opastusta alkuun, minkä jälkeen voi lähteä säveltämään ihan mitä tahansa omiakin biisejä, miksi ei?

Yhteenvetona

Sosiaalinen eristäytyminen on haastavaa, johtui se sitten henkilökohtaisista tai muista syistä. Samalla se on myös vastuullista toimintaa esimerkiksi pandemioiden aikana, jolloin omista päätöksistä ja teoista riippuu helposti koko kansan tai ainakin sen osan tulevaisuus. Toisaalta, elämähän on kaikkea muutakin kuin pelkkiä ikäviä tapahtumia, ja niistäkin voi aina yrittää repiä jotain positiivista. Esimerkiksi se, että eristäytyminen säästää aivan mielettömästi rahaa, jota voi investoida uusiin harrastuksiin – siis niihin, joiden aloittamisen lykkäys on aina selittynyt rahapulalla. Sama koskee myös meidän aikaresursseja.

Vaikeat ajat aina päättyvät, mutta kenenkään ei ole pakko vain yrittää elää ne läpi: kaikesta saa aina jotain positiivista irti. Jos ei muuta, niin voi ainakin lohduttaa itseään kehumalla omaa toimintaa vastuulliseksi ja aikuisen ihmisen tapoihin kuuluvaksi. Viimeisenä vielä: yksinäisyyden aiheuttama ahdistus ei ole merkki siitä, että päässä on jotain väärin. Päinvastoin: se on vahva merkki siitä, että olet ihminen, terve ja normaali.

Posted on 25.3.2020 in Yleinen

Share the Story

Back to Top