Opas sähköpyörän hankintaan: Avaintekijät valintaa tehdessä

sähköpyörät

Sähköpyörien suosion kasvu viimeisen viiden vuoden aikana on ollut melkoista. Nykyisin jo iso osa suomalaisista kulkee työ- tai koulumatkansa sähkökäyttöisellä pyörällä. Sähköpyörät auttavat kulkemaan normaalia pyörää pitempiä matkoja ja niiden ansiosta vaativammankin matkan voi suorittaa hikoilematta. Mitä seikkoja sitten ensimmäistä sähköpyörää ostavan pitäisi ottaa huomioon pyörän valinnassa?

Käyttötarkoituksen huomioiminen valinnassa

Sähköpyörän hankinta vaatii huolellista harkintaa ja valmistelua. Sähkökäyttöistä pyörää ostaessa kysymys ei ole vain siitä, kuinka monta kilometriä se kulkee yhdellä latauksella tai kuinka nopeasti se kiihtyy huippunopeuteensa. Pyörää ostaessa tulee huomioida myös varsinkin käyttötarkoitus, kestävyys, hinta ja mukavuus.

Aloita pohtimalla pyörän käyttötarkoitusta, eli tuletko käyttämään pyörää työmatkoihin, maastopyöräilyyn, normaaliin kaupunkiliikenteessä liikkumiseen tai johonkin harrastustoimintaan. Pyörän käyttötarkoitus vaikuttaakin merkittävästi siihen, millainen pyörä kannattaa ostaa. Kaupunkikäyttöön tarkoitetut sähköpyörät ovat kevyempiä ja kiihtyvät nopeammin. Sähkökäyttöiset maastopyörät ovat puolestaan yleensä tukevampia ja niissä on suurempi maavara.

Kaupunki- ja maastosähköpyörien lisäksi on olemassa myös sähköretkipyörät, sähkögravelpyörät ja sähköfatbiket. Sähköä hyödyntäviä pyöriä löytyy siis jo hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Kestävyys ja hinta-laatusuhde

Kestävyys, hinta ja laatu ovat tekijöitä, jotka otetaan huomioon ostaessa melkein mitä tahansa. Sähköpyörä on tyypillisesti useamman tuhannen euron hankinta, joten on tärkeää, että pyörä tulee palvelemaan useita vuosia. Laadukkaita sähköpyörämerkkejä valmistavat yritykset ovat toimineet alalla jo vuosia, joten pahimmista virheistä pyörien valmistuksessa on päästy jo aikoja sitten eroon. Pyörän laatuun vaikuttaa varsinkin akun elinikä, rungon materiaali sekä moottorin tehokkuus. Näitä tekijöitä onkin usein helppo vertailla eri pyörien kesken.

Sähköpyöriä on saatavina hyvin erihintaisina ja äkkiseltään ne voivat vaikuttaa kalliilta, jos niitä vertaa perinteisiin sähköttömiin pyöriin. Itselle sopivaa hintaa pohtiessa on tärkeää ottaa huomioon myös pyörän ylläpitokustannukset, varaosien ja mahdollisten korjausten kustannukset. Halvin mahdollinen sähköpyörä ei välttämättä ole paras valinta pitkällä aikavälillä, koska sen ylläpitoon ja korjauksiin voi kulua paljon rahaa. Pyörän hintaa pohtiessa on huomioida myös se, paljonko pyörä voi tuoda säästöä esimerkiksi autoilun tai julkisen liikenteen maksujen vähenemisen johdosta.

Pyörän tarjoama mukavuus

Se, että pyörä sopii itselle hyvin ja että sillä on mukava pyöräillä pitkiäkin matkoja, on luonnollisesti tärkeää. Pyöräily on paljon miellyttävämpää, kun pyörän päällä on mukava istua ja ajoasento on itselle optimaalinen. Sähköpyörän satulan korkeus, ohjaustangon korkeus ja etäisyys, sekä rungon koko tulisivat tarjota käyttäjälle mieluisan ajoasennon. Käyttömukavuuteen vaikuttaa myös renkaat sekä pyörän jousitus.

Jäykkäperäinen sähköpyörä tarkoittaa käytännössä pyörää, jossa on jousitus ainoastaan eturenkaassa. Tällainen pyörä on yleensä kevyempi kuin täysjousitetut pyörämallit, koska siitä puuttuu takaosan jousitusjärjestelmä. Näin ollen jäykkäperäinen pyörä sopiikin kaupunkiajoon tai muutoin tasaisille teille. Takajousituksen puuttuminen laskee myös pyörän hintaa sekä huoltokustannuksia.

Täysjousitetuissa sähköpyörissä on jousitus sekä etu- että takarenkaassa. Tämä ratkaisu saa aikaan paremman iskunvaimennuksen ja lisää sillä tavoin ajamisen nautintoa. Täysjousitetut pyörät sopivat ennen kaikkea maastopyöräilyyn, ja niillä voi kulkea hyvinkin haastavissa olosuhteissa. Näiden pyörien parempi iskunvaimennus voi myös vähentää rasitusta kehollesi pitkillä ajomatkoilla ja niillä voi kulkea myös tasaisilla kaupunkiteillä.

Vaikutukset terveyteen ja ympäristöön

Monelle sähköpyörän hankinta liittyy myös terveyteen ja ympäristöön. Moni aloittaa terveyttä kohentavan pyöräilyn uudestaan, kun ylämäet eivät tunnukaan enää täysin mahdottomilta ja tuskaisilta. Autoilun vaihtaminen pyöräilyyn on myös ympäristöteko. Moni käyttää sähköpyörää myös tutustuakseen itselle uusiin ympäristöihin ja kaupunkeihin. Esimerkiksi Tallinnan tutustuminen käy helposti ja mukavasti sähköpyörän päällä.

Posted on 2.7.2023 in Omat projektit

Share the Story

Back to Top