Miten urheilua voi harrastaa ilman liikuntaa?

Urheilun harrastaminen on eri asia kuin kaikkien lääkäreiden kovasti kehuma säännöllinen liikunta. Näin se vaan joissakin maissa on päätetty, että urheilulajeihin kuuluu muutama harrastus, jota on kuitenkin hyvin vaikea sanoa esimerkiksi fyysistä terveyttä tukevaksi toiminnoksi. Aivot näissä lajeissa pääsevät kyllä koville. Mitä lajeja voidaan mainita, kun kysytään, harrastatko säännöllisesti urheilua?

Urheiluhan on paljon muuta kuin hikoilua ja itsensä raahaamista kuntosalille. Urheiluun ei välttämättä kuulu isoja lihaksia tai nopeaa juoksua. Kuitenkin se piirre, joka on läsnä aina joka lajissa, on omien mahdollisuuksien yli meneminen ja jatkuva kehittyminen. Joka urheilulajiin kuuluu myös se, että ilman säännöllistä treenaamista saavutetut tulokset eivät tule pysymään – ja tämä koskee sekä lihaksilla että aivoilla tapahtuvaa urheilua.

Aina mukaansa tempaavat korttipelit

Urheilulajeiksi luokiteltavia korttipelejä on ainakin kolme: bridge, jonka edeltäjä on nimeltään visti; japanilainen karuta, ja tietysti pokeri. Edellä mainituista vain kahdessa käytetään aina perinteistä korttipakkaa: pokerissa ja bridgessä. Kummankin pelin säännöt voi opetella yhdessä illassa, mutta mahdollisuudet oman pelaamisen kehittämiseen ovat rajattomat. Niin bridgessä kuin pokerissakin on olemassa omia erilaisia strategioita, joista jokainen pelaaja voi valita itselleen sopivimman pelityylin. Pelkkään tyylinäkökulmaan strategiat eivät kuitenkaan rajoitu: kaikki perustuu matematiikkaan ja todennäköisyyslaskentaan. Inhimillinen tekijä myös vaikuttaa, mutta kun pelataan netissä eikä reaalimaailmassa, tämän tekijän merkitys pienenee merkittävästi. Muun muassa netissä toimiva Suomicasino tarjoaa pelaajilleen myös erilaisia opetusmateriaaleja, joiden kautta pokerimenestykseen vaikuttavat seikat selkenevät nopeammin ja helpommin.

Shakki aivonystyröiden kirittäjänä

Tämä tulee ehkä yllättämään, mutta shakkia pidetään urheilulajina yli sadassa maassa. Lisäksi mielenkiintoista on sekin, että ajat sitten curlingia sanottiin ”lattialla pelattavaksi shakiksi”, ja loppujen lopuksi curling päätyi olympialaisiin. Shakkia ei kuitenkaan olympialaisissa vielä pelata, mutta kuka tietää, mihin tilanne tulee jatkossa kehittymään? Eihän lumilautailukaan kuulunut olympialaisiin vielä pari vuotta sitten. Todennäköisesti asia on kuitenkin niin, että olympialaiskomitean näkökulmasta olympialaiset eivät ole urheilu- vaan liikuntakilpailu. Muuta selitystä, minkä takia koko maailmassa tunnettuja liikuntaa sisältämättömiä urheilulajeja ei ole vieläkään planeetan halutuimpien kisojen listoilla, ei taida löytyä.

Tärkeää monipuolisuutta omiin harrastuksiin

Urheilu on siis paljon muutakin kuin pelkkää fyysistä rasitusta. Heti alkuun tulee mieleen itsekuri: kun urheillaan tosissaan, ei harrastusmielessä vaan oikein vakavalla asenteella, sitä täytyy löytyä ja paljon. Urheiluun, oli se sitten kilpajuoksu tai pokeri, kuuluu jatkuva kehittyminen ja itsensä haastaminen niin, että päästään asetettuihin tavoitteisiin – jotka on myös muistettava asettaa ja tarkistaa säännöllisesti. Erilaisilla urheilulajeilla saa myös monipuolistettua omaa aktiivisuutta: ihmisen aivot eivät kehity, jos hän keskittyy pelkästään fyysiseen urheiluun, ja toisaalta ihmisen olo huononee, jos hän keskittyy liikaa pöytäpeleihin.

Ehkä viime vuosina meillä kaikilla sanat ”liikunta”, ”urheilu” ja ”harrastus” ovat sulautuneet synonyymeiksi, vaikka todellisuudessa ne eivät sitä ole – ei lähelläkään. On oikeasti syytä erottaa käsitteet toisistaan ja hyväksyä takaisin se ajatus, että harrastuksia pidetään hauskanpitoa varten, urheilu on itsekuria ja itsensä haastamista, ja liikunta vain edistää hyvää terveyttä sekä helpottaa stressiä.

Ja koska urheilua voi kuitenkin harrastaa ilman alituista huhkimista ja rääkkiä, niin mikäs olisikaan pääkopalle sen parempaa? Muista siis se tosiseikka, että urheilun käsite on paljon pelkästään liikuntaa laajempaa. Koska liikunta pitää sisällään lähinnä urheilun fyysisen puolen, urheilu itsessään sisältää myös henkisempää aivojumppaa. Tämä puoli sopii varmasti meille kaikille oikein mainiosti ikään ja liikuntakykyyn riippumatta.

Posted on 23.7.2020 in Yleinen

Share the Story

Back to Top