Uusi opettavainen kuohuntaa aiheuttava videopeli

Videopeleistä on tullut johtava ja vallitseva viihteen muoto maailmanlaajuisesti niiden laajan saatavuuden ja saavutettavuuden vuoksi. Kuitenkin kuullessamme tai lukiessamme videopelaamisesta uutisissa, liittyy siihen hyvin usein tietynlaista negatiivisuutta. Esimerkiksi Maailman terveysjärjestö (WHO) on listannut virallisesti ‘pakonomaisen videopelien pelaamisen’ kansainväliseen tautiluokitustensa joukkoon sen kasvavan yleisyyden vuoksi. Lisäksi pelaamisen ja uhkapelaamisen välille on luotu yhteyksiä, esimerkiksi videopelien loot boxien käytöstä (laatikoita, joita ostamalla saa satunnaista sisältöä peliin) ja ilmaisten kasinopelien kasvavasta suosiosta, mikä ei laisinkaan paranna videopelaamisen mainetta.

Vaikka sillä on negatiiviset sivumerkityksensä, maailma alkaa hiljalleen tunnistamaan sen potentiaalisen voiman, jolla pelaaminen voi muovata ja parannella yhteiskuntaa. Pelkän viihdetarkoituksen sijaan olemassa on kasvavaa mielenkiintoa siihen, miten pelaamista voitaisiin käyttää muissa tarkoituksissa (pelillistäminen), kuten koulutuksen parantamisen apuna.

Olet ehkä kuullut videopelistä nimeltä Assassin’s Creed Odyssey, joka on antiikin Kreikkaan sijoittuva toimintaroolipeli. Tätä grafiikan, taistelumekaniikan, tarinan ja hahmojen vuoksi arvostettua peliä pelataan maailmanlaajuisesti. Äskettäin sen luoja, ranskalainen yhtiö Ubisoft, julkaisi uuden tutustumistilan peliin, joka tunnetaan nimellä Discovery Tour. Sen avulla pelaajat voivat tutkia kaikkia antiikin Kreikan luomuksia ilman taistelemista ja muita pääpelin rajoitteita. Alun perin opetukselliseksi työkaluksi opettajille suunniteltu Assassin’s Creed Odyssey Discovery Tour: Ancient Greece on avoinna kelle tahansa, joka haluaa oppia historiasta ‘elävässä museossa’.

Tämä ei ole välttämättä ensimmäinen opetuksellinen peli, mutta Discovery Tour on siitä erilainen, että sen luonnissa ei ole säästelty. Luojat tutkivat, käsikirjoittivat, suunnittelivat ja animoivat pelin pienintä yksityiskohtaa myöden. Tuloksena on kauniita ja tarkkoja luomuksia, kuten taustat, joiden avulla pelaajat (joita edustaa valittu avatar-hahmo) voivat astua takaisin antiikin historiaan kävelemään vapaasti tämän kiehtovan ajan oikean maailman vastineessa.

Sen sijaan, että Discovery Tour keskittyisi vain yhteen kyseisen ajan elementtiin, tarjoaa se pelaajille alustan seikkailulle, tutkimiselle ja virtuaaliselle vuorovaikutukselle 29 eri antiikin Kreikan alueen kanssa omalla vauhdillaan. Heille on tarjolla myös ohjattuja retkiä, joissa on mukana pääpelin tarinan hahmoja – Aspasia, Herodotus ja Barnabas. Uusi pelitila ylpeilee useilla eri opetuksellisilla pysähdyksillä yli 300 pelin sisäisessä paikassa, jotka kattavat ajanjakson viisi teemaa; kuuluisat kaupungit, päivittäinen elämä, sota, myytit ja filosofia. Saatat löytää itsesi tavallisen perheen kodista, tutkimasta Ateenan Pireuksen sataman taloudellista hallintoa tai viettämästä laatuaikaa kenen muunkaan kanssa kuin itse Sokrateksen!

Kaiken ikäisille suunniteltuna pelin opetuksellinen puoli laajenee retkien ja vuorovaikutuksekin yli, ja pelaajille annetaan työkalut oppimiseen, tavoitteiden läpi kehittymiseen ja luonnollisen uteliaisuuden avustamiseen juuri heidän haluamallaan tavalla. Jokaisen retken lopulla pelaajat voivat testata uutta tietämystään ja ymmärrystään ‘’lumoavalla, hauskalla ja palkitsevalla’’ tietovisalla.

Opetukset enemmän kuin vain opitaan; pelaajat kirjaimellisesti hengittävät historiaa ja kaikkea, mitä antiikin Kreikka on. Se on kaukana tämän ajan ja paikan kokemisesta oppikirjan ja usein epärealististen elokuvien välityksellä. Sen sijaan Discovery Tour on enemmänkin lumoava ja täydellisen mukaansatempaava tarinankerrontakokemus, johon on sekoitettu häikäisevää Hollywood-tuotantoa ja vahvaa tutkimusta. Se on oppimiskokemus, josta alamme vasta hiljalleen olemaan tietoisia. Kaiken tämän perusteella voi sanoa, että maailma tarvitsee lisää tämänlaisia pelejä.

*Artikkeli on julkaistu korvausta vastaan*

Posted on 8.10.2019 in Yhteistyö

Share the Story

Back to Top