Miksi kukaan ottaisi pikavipin?

Pikavippi-sana kaikuu monen korvassa pahaenteisesti. Pikavipin ottajathan yleensä päätyvät velkakierteeseen ja luottotietonsa menettäneinä lopulta asunnottomiksi siltojen alle. Pikavipit ja kulutusluotot ovat kuitenkin varsin yleisiä. Todennäköisesti sinunkin lähipiirissäsi on joku, joka on jossain vaiheessa elämäänsä hakenut pikaluottoa.

Pikavippejä käytetään yllättävän monenlaisiin tarkoituksiin. Suuri osa pikavipeistä on pieniä, muutamien satasien kokoluokkaa. Wikipedia kertoo, että vuonna 2014 keskimääräinen pikalaina oli noin 300 euron suuruinen, ja se maksettiin takaisin kolmen kuukauden kuluessa lainan ottamisesta. Valtaosa nopeista lainoista hoidetaan ajallaan ilman ongelmia.

Pikavipillä laastariapua arjen hätätilanteisiin

Miten saada rahaa netistä

Pikavippiyhtiöiden mukaan nopea lainantarve saattaa syntyä lähes kenelle tahansa. Pikalainaa ottava ei siis välttämättä ole aina rahapelikoukussa tai kärsi muustakaan addiktiosta.

Esimerkiksi pienten lasten vanhemmat ovat varsin yleinen kulutusluottoja käyttävä ryhmä. Varsinkin yksinhuoltajaperheissä on joskus turvauduttava lainaan. Vaikka vanhempi kävisi töissä, saattaa tili olla kuun lopussa usein tyhjä. Yllättävät menot voivat lähes kaataa talouden – vaikkapa tilanne, kun lapsi tarvitsee nopeasti uudet harrastusvälineet jääkiekkokaukaloon tai ratsastustunnille.

Pikavippi on myös pelastanut monet matkailijat pahasta pinteestä. Esimerkiksi ulkomailla ryöstön kohteeksi joutuminen voi olla todella kiperä paikka, etenkin ilman asianmukaista matkavakuutusta. Kaikilla meillä ei ole kattavaa turvaverkostoa, jonka avulla tilille saa aina tarpeen vaatiessa järjestettyä muutamia satasia tai tonneja. Kulutusluottoa tai pikavippiä voi hakea heti tilille ilman vakuuksia, ja näin seuraavakin yö taittuu veneenalusen sijasta hotellihuoneessa.

Pikalaina ei sovi kaikille

Suurin osa nopeiden lainojen ongelmista liittyy nuorten ihmisten puutteelliseen rahanhallintaan. Jo ensimmäinen turhaan tuhlaamiseen otettu pikavippi voi pahimmillaan johtaa kierteeseen, jonka vuoksi rahat loppuvat etuajassa joka kuukausi.

Vasta kotoa muuttanut nuori ihminen ei välttämättä osaa hahmottaa rahan arvoa. Jos luottotiedot  ovat kunnossa, saa pikavippejä verrattain helposti jopa tuhansia euroja. Kun omaa rahankäyttöä ei ole tarvinnut aikaisemmin tarkkailla, voi esimerkiksi kavereiden yllyttämänä tulla tehneeksi vakavia virhearviointeja.

Monessa pikalainassa tai kulutusluotossa korot nousevat nopeasti hurjiin lukuihin. Vaikka pikalainoissa sovelletaan nykyään korkokattoa, voivat lainojen kustannukset silti kasvaa jopa alkuperäistä pääomaa suuremmiksi.

Pikavipit ovat nykyään turvallisempia

Pikavippien paha maine syntyi 2010-luvun vaiheessa ennen alan lainsäädännön tiukentumista. Ennen lakimuutosta lainoja markkinoitiin miten sattuu, ja monet ihmiset joutuivat ongelmiin otettuaan esimerkiksi tekstiviestivipin keskellä yötä baaritiskin ääreltä. Lainan ehtoja ei kenties tullut tällöin luettua suurennuslasin kanssa, ja tilille saattoi päätyä esimerkiksi lähes 1 000 % korolla varustettu vippi.

Nykyään lainojen markkinointia säädellään tarkasti. Lainan ottajan on esimerkiksi saatava tietoonsa todellinen vuosikorko, johon sisältyy itse koron lisäksi myös kaikki muut lainakulut. Korkokatto puolestaan määrittää koron maksimisuuruuden.

*Artikkeli julkaistu korvausta vastaan*

Posted on 7.2.2019 in Yhteistyö

Share the Story

Back to Top