Esportsin markkinat ovat räjähtämäisillään – ja isot yritykset ovat huomanneet sen

Monet ovat takuulla kuulleet ainakin jotain esportsista. Esports on toisin sanoen videopelien moninpelien pelaamista joukkueessa. Vaikka esports sai alkunsa jo 2000-luvun lopussa, se on vasta viime vuosina alkanut kerätä todellista huomiota. On jopa harkinnassa laittaa esports Olympialaisiin, joten ei ole ihme, että yhä suuremmat massat ovat kiinnostuneet esportsista.

Yleisimpiä esports pelejä ovat olleet esimerkiksi League of Legends ja Dota 2, mutta viime vuosina jopa suuret liigat, kuten NFL, NHL ja FIFA ovat kiinnostuneet aiheesta.

Mistä esports oikein sai alkunsa?

Photo by Sean Do on Unsplash

Vaikka esports virallisesti sai alkunsa 2000-luvulla, aikaisimmat videopelikisat voidaan jäljittää jopa vuoteen 1972, jolloin Stanford Universityn oppilaat kisasivat kilpailussa nimeltään “Intergalactic Spacewar Olympics.” Tässä kisassa oli mahdollista voittaa vuoden tilaus Rolling Stone -lehdelle. Vuonna 2980, Atari piti ensimmäiset Space Invaders mestaruuskisat, joka oli maailman ensimmäinen suuren skaalan videopelikisa. Kilpailuun osallistui yli 10 000 pelaajaa Yhdysvalloissa.

Vuosi 2002 muutti kuitenkin kaiken, kun xBoxin julkaisu toi netissä pelaamisen konsoleille. Halo 2 oli ensimmäinen peli, joka streamattiin kansallisessa televisiolähetyksessä vuonna 2004 ja siitä esports oikeastaan lähti liikkeelle.

Pelien kehittäjät saivat hajua esportsin potentiaalista ja alkoivat olla mukana enemmän. Tämä toi mukanaan lisää sponsoreita, lisää rahaa, paremmat lähetykset ja suuremman arvon kisoille. Lisäksi livestreamaus tuli todella suosituksi kanavilla, kuten Twitch.

Milloin esportsista tuli todella suosittua?

Kukaan ei oikein osaa sanoa, miten esportsista tuli niin suosittua, sillä se tapahtui pikkuhiljaa. Vuonna 2017 esports markkinat olivat tuottaneet jo lähes 2 miljardia dollaria. Esportsin odotetaan kasvavan kasvamistaan ja vuoteen 2022 mennessä tulojen sanotaan olevan jo 26% parempia kuin tällä hetkellä. Tällä hetkellä esportsin suosion takia on jopa mahdollista lyödä vetoa suurimmista tapahtumista. Panoksia voi asettaa sportsbookien sivuilla, jotka tarjoavat esports tapahtumia osana vedonlyöntimarkkinoitaan.

Yhä useammat ihmiset pelaavat suosittuja esports pelejä, kuten League of Legendsiä, Dota 2:sta, Counter-Strikea ja Overwatchia. Pelaajien myötä myös katsojaluvut ovat nousseet. Kun katsojaluvut nousevat, myös sponsorit lisääntyvät. Yhä useammat suuret yhtiön sponsoroivat esports tapahtumia, koska katselijoita on parhaimmillaan jopa satoja tuhansia.

Esimerkiksi suuret pelivalmistajat ovat alkaneet sponsoroida kisoja. Samaten Alienware on ollut yksi suurimmista esportsin tukijoista. Myös monet energiajuomien valmistajat ovat huomanneet arvon esports kisojen sponsoroinnissa.

Monet pelaajat tienaavatkin jopa miljoonia per vuosi pelkästään sponsorituloista. Esports alkoi hitaasti, mutta se on alkanut saada paljon tuulta siipiensä alle. Tällä hetkellä emme näe hidastumisen merkkejä lainkaan ja esports porskuttaa eteenpäin suosion kasvaessa. Muutaman vuoden kuluttua esports saattaa olla jopa Olympialaji.

Yhteenveto

Esports on mielenkiintoinen laji ja kiinnostus sitä kohtaan on vain kasvusuunnassa vuosi vuodelta. Aluksi esportsista olivat kiinnostuneet vain pelaajat itse, mutta nykyään sitä katsovat myös sellaiset ihmiset, jotka eivät ole koskaan pelanneet pelejä itse. Se kiinnostaa paitsi viihdyttävänä ajanvietteenä, myös vedonlyöntimahdollisuutena.

Monet suuret yritykset ovat huomanneet, kuinka paljon potentiaalia esportsin alalla on. Tällä hetkellä esports alan tulo on parissa miljardissa, mutta sen odotetaan kasvavan muutaman vuoden sisällä jopa 26%, mikä on todella suuri harppaus esportsin markkinoille.

Esimerkiksi Alienware, NFL, NHL, FIFA ja monet muut suuret yhtiöt ja liigat ovat alkaneet kiinnostua esportsin tarjoamista mahdollisuuksista. Tämä on tietysti pelaajien kannalta erinomainen asia, sillä kilpailut paranevat ja pelaajille aletaan maksaa paljon parempaa palkkaa.

Posted on 21.2.2019 in Yhteistyö

Share the Story

Back to Top