Elektronisen urheilun mahdollisuudet

Palkkatyöläisen arki

Moni haaveilee tänä päivänä paikkariippumattomasta, vapaammasta ja hauskemmasta työstä. Perinteisessä palkkatyössä tapahtunut paljon muutoksia viime vuosina ja nämä muutokset näyttävät vain jatkuvan kiihtyvällä tahdilla. Yritysten tehostaessa toimintaansa monilla aloilla kiristyvän kilpailun ja jatkuvan muutoksen edessä työelämästä on tullut yhä vaativampaa ja epävakaampaa. Kaukana ovat ne päivät kun ihmisiä revittiin kaduilta töihin tehtaisiin ja loppuelämän työpaikka oli taattu.

Työtehtävien kasvaneet vaatimukset näyttäytyvät mm. lisääntyneenä työmääränä, työtahdin nopeutumisena ja kasvaneina taitovaatimuksina. Säästöjen ja toiminnan tehostamisen myötä myös kokemukset palkan riittämättömyydestä työkuormaan verrattuna ovat yleistyneet. Stressin määrä suhteessa palautumiseen on liian suuri varsinkin jos ei ole unelmatyössään ja hallitse stressiään. Jatkuva suorittaminen töissä jatkuu perheellisellä kotona ja kuuluisa oravanpyörä on valmis.

Monelle nuorelle tämän päivän palkkatyö ei ole siis kovin houkutteleva vaihtoehto kun teknologia mahdollistaa paljon muutakin. Työ voi olla jotain hauskempaa ja halutessa myös vähemmän aikaavievää.

Uudenlaisia mahdollisuuksia tienata

Yhä useampi haluaa ja on onnistunut pääsemään verkosta vapauteen. Jo vuosikymmenen ajan kasvava määrä ihmisiä on saanut elantonsa mm. freelancer-hommissa kirjoittamalla, kääntämällä ja markkinoinnin tehtävissä. Tai vaikkapa tehden affiliate-markkinointia tai verkkokauppaa pyörittämällä. Viime vuosina itsensä elättäminen koodarina tai jopa pokerinpelaajana ovat hyviä esimerkkejä uusimmista teknologian tarjoamista mahdollisuuksista.

Uusin luku paikkariippumattomuuden ja hauskanpidon yhdistämisessä on elektroninen urheilu eli esports, joka on jo ehtinyt kasvaa sellaisiin mittoihin, että jopa vedonlyönti tietokonepelejä pelaavia ihmisiä seuraamalla on mahdollista. Vedonlyönti elektronisesta urheilusta onnistuu samaan tapaan kuin muukin urheiluvedonlyönti.

Esports vedonlyöntikohteita suomen kielellä tarjoaa mm. myös luotettava perinteistä vedonlyöntiä ja kasinopelejä tarjoava Vulkanbet. Vetoa voi lyödä suosituimmissa elektronisen urheilun peleissä kuten League of Legends:ssä, Overwatch:ssa, PlayStation-klassikko Call of Duty:ssa ja monissa muissa. Ehkä suurimpana erona moneen perinteiseen urheilulajiin on otteluiden pelaaminen yleensä ratkaisuun asti eli esim. useista joukkuepeleistä tuttua tasapelin mahdollisuutta ei silloin ole. Lajin tuoreudesta johtuen tarjolla olevat kertoimet voivat olla tavallista herkullisemmat ja tarjoavat lajiin perehtyneelle hyviä mahdollisuuksia tienata.

Tietoa ja dataa on kertynyt toistaiseksi sen verran vähän ja on useamman ulottuvilla, että sen analysoiminen onnistuu useammalta ja vedonvälittäjät ja kertoimenlaskijat ovat vielä alalla ”tavallisia kuolevaisia”.

E-urheiljan ensiaskeleet

Uusien teollisuuden alojen myötä rahan ansaitseminen verkossa siis yleistyy ja myös itse e-urheilun aloittaminen on erittäin helppoa, mutta mitä pelaamisen aloittamiseen vaaditaan?

Harrastamiseen tarvitaan vain sopiva pelikone eli tietokone, konsoli tai jopa pelkkä älypuhelin, verkkoyhteys ja pelattava peli. Nykyään pelikelpoisen tietokoneen saa jo muutamalla sadalla eurolla ja verkkoyhteydeksi riittävät nykyaikaiset yhteydet. Pelin valinnassa on hyvä tietää minkä tyyppisiä pelejä tarjolla ja valita niistä omiin mieltymyksiin sopiva. Yleisimpiä pelityyppejä ovat MOBA (Multiplayer online battle arena) eli taisteluareenamoninpeli, FPS (first person shooter) eli ensimmäisen persoonan näkymästä pelattava peli, RTS (Real-time strategy) eli reaaliaikainen strategiapeli ja Battle Royale, joissa viimeinen hengissä oleva pelaaja/joukkue voittaa ottelun.

Tunnetuimpiin MOBA-peleihin kuuluu mm.  League of Legends ja FPS-pelien puolelta vanha klassikko Counter Strike. Myös RTS-pelien maailmasta löytyy monille koti-PC:llä jo pari vuosikymmentä sitten pelanneille tuttu Starcraft. Battle Royale-peleistä ehkä tunnetuin on Fortnite. Muita suosittuja pelimuotoja ovat digitaaliset korttipelit, ajopelit, urheilupelit, taistelupelit ja liikuntapelit. Jokaiselle siis taatusti löytyy omansa, joko vedonlyönnin tai itse e-urheilun puolelta.

Pelaamalla menestyminen ja tienaaminen vaatii kuitenkin monia samoja ominaisuuksia ja tekoja kuin urheilussa ja muillakin elämänaloilla eli intohimoa asiaa kohtaan ja paljon pelitunteja eli treeniä. Taitojen karttuessa ansainta tapoja on useita kuten esim. palkintorahat, sponsoritulot ja pelaamisen suoratoisto, josta maksetaan kun saa riittävästi seuraajia.

Posted on 24.4.2019 in Yleinen

Share the Story

Back to Top