4 hyvää neuvoa lainanhakijalle

Onko mielessäsi käynyt lainan hakeminen? Nykypäivänä lainan hakemisesta on tehty todella helppoa, onhan netti täynnä sivustoja, joilta voi hakea lainaa suuriakin summia muutamassa minuutissa. Muutaman neuvon avulla voit hakea lainaa onnistuneesti.

Enää lainaa ei tarvitse hakea omasta pankista tai vaihtaa pankkia mahdollisen lainan saamisen vuoksi. Kannattaa kuitenkin pitää pää kylmänä tuossa lainaviidakossa, koska niin lainoja kuin lainantarjoajiakin on todella monenlaisia ja lainojen ehdot ovat hyvin erilaisia rahoituslaitoksesta ja lainatyypistä riippuen.

LoanScouter -lainavertailu on kerännyt tämän lainanhakijan muistilistan josta löydät muutamia neuvoja, jotka kannattaa pitää mielessä, jos sinulla on tarve hakea lainaa.

Tarvitsetko varmasti lainaa?

Aivan ensimmäiseksi on hyvä miettiä onko lainalle välttämätön tarve, vai voisiko asian hoitaa jollakin muulla tapaa. Laina on kuitenkin aina maksettava takaisin ja sen hoitamisesta kertyy myös  muita kuluja kuin takaisinmaksettava lainasumma. Hankinta tulee siten aina edullisemmaksi, jos sen voi hoitaa ilman lainanottoa, jolloin säästyy noilta ylimääräisiltä kuluilta. Voisiko hankintaa lykätä, kunnes on ehtinyt säästää tarvittavan summan? Tai löytyykö esimerkiksi perhepiiristä tai tuttavilta kyseinen tuote käyttämättömänä, jonka voisi sitten lainata tai ostaa edullisesti? Mikäli lainaa kuitenkin on haettava, on ensisijaisen tärkeää miettiä omaa maksukykyään, joka selviää parhaiten huolellisella budjetoinnilla.

Budjetointi

Budjetin tekeminen on suositeltavaa muutenkin, kuin vain lainan hakemista varten, koska tällöin olet selvillä omasta taloustilanteestasi  ja pystyt ennakoimaan mahdollisesti eteen tulevia yllättäviä tilanteita, jotka vaativat rahallista panostusta. Budjetin avulla näet myös helposti paljonko käytössäsi on rahaa kuukausittain pakollisten menojen jälkeen ja onko menojen joukossa joitain sellaisia, joita voisi karsia ja siten säästää vaikkapa mahdolliseen puskurirahastoon ns. pahan päivän varalle. Suositushan on, että kullakin henkilöllä olisi säästössä noin kuuden kuukauden menoja vastaava summa yllättävien elämäntapahtumien varalle.

Budjetin ei välttämättä tarvitse olla monimutkainen, vaan sen voi tehdä ihan paperillekin, johon listaa kaikki kuukauden tulot ja välttämättömät menot. Budjetin teossa kannattaa muistaa myös sellaiset laskut, jotka erääntyvät harvemmin kuin kerran kuukaudessa, ja jakaa niiden summa jokaiselle kuukaudelle. Näin toimien kyseinen lasku ei tule erääntyessään yllätyksenä ja sekoita muuten tarkkaa taloutta. Taulukkolaskentaohjelmat ja netistä löytyvät ilmaiset budjettityökalut ovat hyvänä apuna, jos haluaa tehdä budjetin tietokoneella. Välttämättömien menojen listaamisen jälkeen näet käytössäsi olevan rahamäärän, joka on käytettävissä muihin hankintoihin, kuten ruokaan, vaatteisiin ja huvituksiin. Tästä summasta maksat myös tulevan lainan lyhennykset ja muut kulut, eli budjetin avulla näet, minkä kokoisen maksuerän pystyt tuloillasi hoitamaan siten, että kaikki muutkin välttämättömät kulut tulevat maksettua. Maksujen hoitaminen sovitusti on ehdottoman tärkeää, koska niiden laiminlyönti vaikuttaa suoraan luottokelpoisuutesi ja saattaa pahimmillaan aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän eli luottotietojen menetyksen.

Lainojen vertailu

Kun olet päättänyt hakea lainaa, ei asiassa kannata hätäillä, eikä tehdä lainasopimusta ensimmäisen eteen osuvan rahoituslaitoksen kanssa, koska niin rahoituslaitoksia kuin erilaisia lainatyyppejäkin on tänä päivänä lukemattomia ja lainaehdoissa voi olla todella suuria eroja. Netin ollessa täynnä erilaisia sivustoja jotka tarjoavat lainaa kuluttajille, voi tuntua hankalalta löytää omaan tilanteeseen parhaiten sopiva ja edullisin lainavaihtoehto. Tähän ongelmaan löytyy helppo ratkaisu LoanScouter -lainavertailupalvelulla. Palvelua on kätevä käyttää, koska sinun ei tarvitse luoda käyttäjätiliä, vaan voit vertailla lainoja milloin vain ja millä laitteella tahansa. Palvelun käyttö on sinulle täysin ilmaista etkä sitoudu mihinkään ennen lainasopimuksen allekirjoittamista, voit siis vertailla lainoja kaikessa rauhassa vaikka useampaankin kertaan halutessasi. Lainojen vertailu perustuu rahoituslaitoksilta saatuihin todellisiin, ajantasaisiin tietoihin ja niitä vertaillaan kaikilla tärkeimmillä muuttujilla, jolloin sinun on helppo valita itsellesi parhaiten sopiva laina ja tehdä paras mahdollinen päätös lainan hakemisesta.

Luottotiedot

Kunnossa olevat luottotiedot ovat lähes aina lainan myöntämisen edellytys. Tietyt rahoituslaitokset myöntävät lainaa myös luottotietonsa menettäneille, mutta tällöin lainasummat ovat yleensä pieniä ja niiden korko sekä muut lainanhoitokulut korkeita, koska rahoituslaitos haluaa tietenkin turvata saatavansa ja tällaisessa tapauksessa he näkevät selvästi suuremman riskin, kuin lainattaessa henkilölle, joka on hoitanut velvoitteensa huolella. Luottotiedoistaan kannattaa siis todella pitää kiinni ja harkita aina tarkasti ottaessaan lainaa tai tehdessään esimerkiksi osamaksusopimuksia, että pystyy maksamaan laskunsa ajallaan.

Kun hoitaa raha-asiansa hyvin ja huolellisesti maksaen niin lainaerät kuin muutkin maksut niiden erääntyessä, on tarpeen tullen helppo hakea lainaa ja sen saa yleensä helposti sekä paremmilla ehdoilla, eli lainan takaisin maksaminen tulee edullisemmaksi kuin henkilöllä, joka joutuu maksamaan korkeampia korkoja ja kalliita lainanhoitokuluja. Jo pienenkin maksun jääminen rästiin saattaa pahimmillaan aiheuttaa luottotietojen menetyksen ja sitä kautta paljon harmia usean vuoden ajaksi, vaikuttavathan luottotiedot suoraan niin vuokrasopimusten tekemiseen, luottokortin saamiseen, osamaksuostoksiin, vakuutuksiin ja jopa puhelin- tai nettiliittymän avaamiseen monen muun asian lisäksi. Nykyisin luottotiedot tarkistetaan lähes aina tehtäessä erilaisia taloudellisia sitoumuksia. Mieti siis tarkasti ennen lainan ottamista pystytkö tuloillasi hoitamaan sen takaisin maksun säännöllisesti, ettet joudu ongelmiin ja menetä mahdollisesti luottotietojasi, mikä hankaloittaa elämää monella tavalla useamman vuoden ajan, vaikka hoitaisitkin sovitun maksun myöhemmin.

Maksuhäiriömerkintä kun ei poistu rekisteristä välittömästi, vaan säilyy yleensä 2 – 4 vuotta, vaikka maksu tulisikin maksettua. Jos luottotiedot ovat kunnossa ja lainalle on tarvetta, kannattaa erityyppisiä lainoja ja rahoituslaitoksia vertailla LoanScouterilla ennen lainasopimuksen tekemistä.

Posted on 13.9.2019 in Yhteistyö

Share the Story

Back to Top