Vinkki tulevalle yrittäjälle: Näin haet lainaa yrityksen perustamiseen

Yritystoiminnan aloittaminen vaatii monesti ulkopuolista rahoitusta. Suomessa on onneksi helppo saada lainaa yrityksen perustamiseen, kunhan vain liikeidea on toimiva ja liiketoimintasuunnitelma hyvin laadittu. Yrityslainaa voi hakea nykypäivänä kätevästi netissä ja tarjolla on monipuolisia rahoitusvaihtoehtoja niin pienten, kuin suurtenkin yritysideoiden toteuttamiseen.

Ennen yrityslainaa kannattaa tietenkin selvittää perinpohjaisesti kuinka paljon rahaa tarvitaan ja minkälaisen rahoitusrakenteen yritykselle haluaa. Rahoitus on tärkeää mitoittaa oikein, sillä sen pitää kattaa yritystoiminnan pyörittäminen sekä yrittäjän oma eläminen ainakin vuoden verran. Yritys ei nimittäin välttämättä lähde heti nousukiitoon, ja ensimmäiset kuukaudet voivat olla tappiollisia. Yrityksen perustaminen vaatii myös tehokasta markkinointia, mihin myös tarvitaan rahaa. Rahoitussuunnitelman laatiminen on siis todella tärkeää ennen yrityslainan hakemista.

Kolme vaihtoehtoa josta hakea lainaa yrityksen perustamiseen

Omilla varoilla yrityksen pyörittäminen on aina järkevintä, mikäli siihen vain on mahdollisuus. Näin ei joudu maksamaan lainanlyhennyksiä tai korkomenoja, mikä pienentää yrityksen kuluja. Kaikkiin yritysideoihin omat varat eivät vain riitä, jolloin täytyy hakea lainaa yrityksen perustamiseen. Yritysrahoitukseen on olemassa tällä hetkellä oikeastaan kolme vaihtoehtoa.

Lainaa pankista: Yrityslainan hakeminen omasta pankista on yleensä edullisin vaihtoehto. Pankkilainaa varten liiketoimintasuunnitelma tulee olla tarkkaan hiottu ja hakijan tulee vakuuttaa pankki antamaan yrityslainaa. Pankin yrityslaina vaatii myös todella hyvää maksukykyä sekä vakuuksia, riippuen tietenkin lainan suuruudesta. Pankista voi saada myös vakuudetonta kulutusluottoa aina 15 000 euroon asti.

Finnveran laina: Erityisrahoitusyhtiö Finnvera auttaa uusia yrityksiä rahoitustarpeissa. Finnveran yrityslainaa voi hakea 50 000 euroon saakka. Tätä suurempiin rahoitustarpeisiin vaaditaan muita rahoittajia sekä riittävä omarahoitusosuus. Finnveran yritysrahoituksen hinta määräytyy aina asiakaskohtaisesti. Finnveran yrittäjälainan korko on aina 6 kuukauden euribor + 3,25% marginaali.

Rahoitusyhtiön vakuudeton laina: Lainaa yrityksen perustamiseen voi hakea myös kotimaisten pankkien ulkopuolelta. Netissä toimivat rahoitusyhtiöt ja pankit tarjoavat vakuudettomia lainoja yleensä 50 000 euroon asti. Tosin jotkin rahoitusyhtiöt voivat tarjota suurempiakin lainoja, mutta niissä vaaditaan yleensä jo vakuuksia. Rahoitusyhtiöiden lainojen korot ovat nykyisin maltillisella tasolla ja laina voi olla myös edullisempi, kuin kivijalkapankin vakuudeton laina.

Ennen lainan ottamista kannattaa kilpailuttaa vaihtoehdot tarkasti. Helpointa on käyttää lainojen kilpailutukseen verkkopalvelua. Yksi ilmainen kilpailutuspalvelu löytyy osoitteesta Lainanvälittäjä.fi.

Starttirahat ja tuet

Yrityksen perustamisvaiheessa kannattaa hyödyntää saatavilla olevat tuet ja avustukset. Näitä tukia voi saada oman alueen ELY-keskuksesta. Starttirahaa voi hakea paikallisesta TE-toimistosta. Starttiraha on kuitenkin haettava ennen yrityksen perustamista. Starttirahalla turvataan aloittavan yrittäjän toimeentuloa ja arkea yrityksen alkuvaiheessa. Starttirahan määrä on tällä hetkellä 32,40 euroa päivältä.

Tarkkana yrityslainan korkojen kanssa

Kun laina otetaan yrityksen perustamiseen, niin on tärkeää, että lainan korot ovat mahdollisimman matalat. Yleensä pankin vakuudellinen laina on korkojen puolesta se edullisin vaihtoehto, mutta jos yrityslainan päättää ottaa vakuudettomana, niin eri luotonmyöntäjien korkoja on syytä vertailla tarkasti. Huolellisella lainavertailulla ja kilpailutuksella voi tehdä merkittäviä säästöjä, mikä vaikuttaa tietenkin yrityksen kannattavuuteen. Etsimällä matalakorkoisimman vakuudettoman yrityslainan, voi vuodessa säästää parhaimmillaan jopa tuhansia euroja. Yrityslainan kilpailuttamisessa on suositeltavaa käyttää netissä toimivia lainavertailupalveluita. Näiden palveluiden käyttäminen on ilmaista ja ne vertailevat kaikki saatavilla olevat vakuudettomat yrityslainat asiakkaan puolesta. Kyseessä on siis varsin kätevä tapa hakea vakuudetonta lainaa yrityksen perustamiseen.

Jos lainan saaminen vaikuttaa hankalalta, kannattaa koittaa kilpailuttaa, myös kulutusluotot ja niin sanotut pikalainat. Joskus näiden vaihtoehtojen kautta voi saada tarvittavan sijoituksen kasaan yrityksen perustamista varten. Kokeile kuitenkin ensin muut vaihtoehdot.

*Yhteistyöartikkeli julkaistu korvausta vastaan*

Posted on 4.12.2017 in Yhteistyö

Share the Story

Back to Top